Mleko sojowe czy mleko krowie?

12 kwi

mlekoNiejednokrotnie podczas zakupów zastanawiam się czy zdecydować się na „udziwnienie” i zacząć spożywać mleko sojowe (choć swoją ceną nie zachęca skromnego studenta do zakupu), czy jednak pozostać przy krowim, które przez wielu określane jest „cichym mordercą”. Obydwa rodzaje mleka mają zalety i wady. Warto je poznać, by podjąć właściwą decyzję.

Mleko sojowe początkowo funkcjonowało jako chiński napój popularny w kuchni kantońskiej. Powstawało poprzez namoczenie i zmielenie ziaren soi. W miarę rozpowszechniania takiego sposobu wykorzystania soi proces ten został udoskonalony, a w jego efekcie otrzymujemy biały, bezlaktozowy płyn, który jest cennym źródłem białka o wysokiej strawności i witamin z grupy B. Nie zawiera cholesterolu i posiada śladowe ilości błonnika. Cechuje się niską zawartością wapnia i witaminy D, w porównaniu z mlekiem krowim, dlatego wzbogaca się je sztucznie w te składniki mineralne. Mleko sojowe ma mniej tłuszczu i węglowodanów oraz zawiera izoflawony, które należą do fitoestrogenów – hormonów roślin, których działanie pomaga zwalczać m.in. huśtawki nastrojów w czasie menopauzy.

Jest wiele powodów dla których ludzie decydują się na zmianę mleka krowiego na mleko sojowe. Są to min. weganizm, stany zapalne jelit, nietolerancja laktozy. Jednak mając na uwadze fakt, że soja wykazuje właściwości alergenne nie do końca wiadomo czy jest to odpowiednia decyzja. Istotne jest również pochodzenie soi. Zakup mleka sojowego u sprawdzonych producentów lub własny wyrób jest wskazany. Z dystansem powinniśmy podchodzić do mleka produkowanego z ziaren soi modyfikowanej genetycznie.

Mleko krowie zawiera kazeinę i serwatkę – białka, które mają wysoki udział w budowaniu masy mięśniowej ciała oraz wspomagają spalanie tłuszczu. Białka z mleka krowiego są silnie alergenne dla noworodków i niemowląt, ponieważ bez trudu przenikają do krwi i alergizują organizm. Mleko to musi być modyfikowane w celu zwiększenia zawartości białek serwatkowych, modyfikacji tłuszczu i wzbogacenia składnikami mineralnymi.

Tłuszcz występujący w mleku krowim jest trudno przyswajalny, ponieważ dominują tu znaczne ilości długołańcuchowych kwasów nasyconych. Dla porównania w mleku sojowym występuję kwasy nienasycone.

Istnieje wiele opinii na temat negatywnego wpływu mleka krowiego na ludzki organizm. Część opiniodawców określa wapń zawarty w mleku złodziejem kości, inni cytują hasło: „pij mleko, będziesz kaleką”. Wynika to z coraz większej ilości badań nad wpływem składników mleka na organizm człowieka, które nie dają jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, które mleko wybrać i czy w ogóle je pić? Według niektórych naukowców picie mleka krowiego powoduje wypłukiwanie wapnia z kości. Organizm człowieka nie jest w stanie magazynować nadmiarów białka, dlatego wątroba zamienia je w węglowodany lub tłuszcze. Mechanizm ten wymaga znacznych nakładów wapnia, którego źródłem stają się w takiej sytuacji kości. Inna teoria mówi o odkładaniu się dużych ilości wapnia w nerkach lub różnych miejscach układu rozrodczego, co prowadzi do kamicy nerkowej, tworzenia się torbieli i bolesnych menstruacji.

Decyzja w kwestii wyboru mleka nie jest prosta, ponieważ istotne, często niewygodne informacje dotyczące oddziaływania składników mleka na organizm ludzki są pomijane, na korzyść kampanii reklamowych gwarantujących zyski dużym organizacjom gospodarczym.

 

Sylwia Majcher

 

 

 

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: